Gigantizmus: okok, tünetek, kezelés

Gigantizmus: okok, tünetek, kezelés
Rate this post

Gigantizmus: okok, tünetek, kezelésGigantizmus egy ritka betegség, melyet egy kirívóan magas növekedés. Az első jelek jelennek meg a gyermekkor vagy a korai kamaszkorban, ha nem jön el, mielőtt a kapcsolat, a csontok, a csontosodás, a növekedési porc. A legmagasabb ember a történelemben, aki szenvedett, a gigantizmus volt, 272 cm magas.

Gigantizmus, azaz a túlzott növekedés a csontváz testtömeg, gyakran van osztva gigantizmus agyalapi gigantizmus eunuchoidalny. Az első gyakran okozta, a hiba az agyalapi mirigy kapcsolódó váladék túl sok a növekedési hormon. Ennek oka általában egy hypophysis adenoma, hogy puha, a daganat, a rákos sejtek fejt ki nyomást a környező idegek, megzavarja a működését, ezt a fontos mirigy. Túltermelés, a növekedési hormon, a gyermekek, ez okozza gigantizmus, felnőttek-akromegália (gyakrabban fordul elő között 30-45 év). Akárhogy is, nem csak a túlzott növekedés, a betegség befolyásolja a növekedést, a lágy szövetek voltak karok, lábak, állkapocs.

Kíséri egyéb tünetek, különösen:

csökkenti az oldalirányú látómező
magas vérnyomás
izomgyengeség
a cukorbetegség
az ízületi fájdalom, gerinc.
Amellett, hogy gigantizmus agyalapi gigantizmus, ott is eunuchoidalny hiány által okozott, a nemi hormonok. Ez okozza a késedelmet a csontosodás a csontok, késleltetett serdülőkor, amely egyrészt az okozza a túlzott növekedés, a másik pedig a látható rendellenességek, a pubertás (különösen a hiányzó haj a meghitt helyen, a hiánya mutáció a fiúk, menstruáció, a lányok).

Gigantizmus: a helyes diagnózis

Minden figyelmeztető jelek, jelezve, hogy gigantizmus, konzultáljon orvosával. Ez Gigantizmus: a helyes diagnózisannyira fontos, hogy használt a kezelés ad általában jobb, mint az előrejelzés. Ezen túlmenően, az orvosnak meg kell erősíteni, hogy a beteg nem szenved, egyéb betegségek is nyilvánvaló, mint a túlzott növekedés. Szükséges, különösen, hogy kizárja a Carney szindróma (egy ritka betegség, nevezetesen, hogy mi történik, mielőtt az esemény több féle rák egyszerre) szindróma McCune-Albrighta (egy örökletes betegség, ahol a tünetek túlzott váladék a növekedési hormon), vagy többes endokrin 1-es típusú (genetikai betegség, amelynek során előfordulhat, különösen, hogy a kialakult daganatok a hypophysis elülső).
Alapvető kutatási gyanúja esetén gigantizmus egy komputertomográfia, vagy mágneses rezonancia, ami egy abszolút válasz arra a kérdésre, hogy foglalkozunk egy tumor az agyalapi mirigy. Ezen kívül el kell végezni a hormonális vizsgálatok, beleértve meghatározása a prolaktin szintje, növekedési hormon, mellékvesekéreg-hormonok nemi hormonok. Csak ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei ad teljes képet, hogy a beteg szenved gigantizmus, milyen, illetve, hogy mennyire előrehaladott a betegség.

Gigantizmus: kezelés

Abban az esetben, ha az agyalapi mirigy gigantizmus kezelés elsősorban a kísérlet, a daganat eltávolítása, ami a kiváltó oka a betegség. Ha nem tudod vágni, hogy teljes, vagy vannak ellenjavallatai műtét, majd alkalmazni somatostatyną terápia, amely elnyomja a váladék a növekedési hormon. Abban az esetben, gigantizmus eunuchoidalnego a kezelés célja, hogy pótolja a hiányosságot, a nemi hormonok. Az orvos választja ki a kívánt adagot, majd talán változik, figyelembe véve az eredmények ellenőrző vizsgálatok.A leghíresebb eset a beteg gigantizmus Robert Wadlow. Született 1918-ban az Egyesült Államokban. Jött a világra, mint egy erős, súlya közel 4 kg-os baba, de másfél évvel később elérte a súlya 30 kg. minden évben egyre magasabb, masywniejszy – 12 éves korában már 210 cm magas. Miután számos konzultációt orvosok, valamint a kutatási kiderült, hogy volt egy agyalapi mirigy daganat, de a szülei úgy döntött, hogy nem kell műteni. A huszadik század elején volt a kockázatkezelési sok szövődmények, sőt életveszélyes. Sajnos, a magas növekedési Robert Wadlowa a növekedés tömeg szövet (van a nagy kéz, láb) volt az oka számos egészségügyi problémát, s ennek következtében a halálához vezetett. A különlegesen kialakított csizma obtarł kockák vagy fertőzött. Amikor meghalt, ő még csak 22 éves, de mért 272 cm-es, jelenleg a legmagasabb személy él a világon, jött a török Szultán Kösen. 251 cm magas, csakúgy, mint abban az esetben, Robert Wadlowa diagnosztizáltak nála agyalapi mirigy daganat. Szerencsére, néhány évvel ezelőtt Kösen megadta magát innovatív gátló terápia fokozza a növekedési hormon megállítani, végül pedig, hogy nő.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here